Dekompresijska terapija kralježnice je istezanje kralježnice, pomoću vučnog stola ili sličnog motoriziranog uređaja, s ciljem ublažavanja bolova u leđima i/ili nozi. Taj se postupak naziva i nekirurška dekompresijska terapija (za razliku od kirurške dekompresije kralježnice).

To je vrsta trakcijske terapije kralježnice u svrhu postizanja nekoliko teoretskih učinaka uključujući:

1. Stvaranje negativnog intradiskalnog tlaka koji omogućava retrakciju ili repoziciju hernije ili ispupčenog materijala diska.
2. Smanjenje pritiska u disku koji će uzrokovati priljev hranjivih tvari u disk potrebnih za cijeljenje.

Tijekom terapije dekompresije kralježnice za donji dio leđa (lumbalna kralježnica) pacijenti ostaju odjeveni i leže na motoriziranom stolu čija se donja polovica može pomicati. Manžeta se postavlja oko bokova i pričvršćuje se na donji dio stola blizu nogu. Gornji dio stola ostaje u fiksnom položaju, dok donji dio, za koji koji je pacijent fiksiran, polako klizi naprijed-nazad kako bi pružio istezanje i opuštanje. Pacijent ne bi trebao osjećati bol tijekom ili nakon terapije dekompresije, iako bi trebao osjećati istezanje u kralježnici.

Dekompresijska terapija obično se provodi kroz ciklus od 15 do 30 tretmana u trajanju od 30 do 45 minuta, tijekom razdoblja od četiri do šest tjedana.
Tretmani mogu uključivati dodatne oblike terapije poput ultrazvuka, masaže i elektrostimulacije, tijekom ili nakon postupka.
Preporuke mogu također uključivati odmor i/ili izvođenje vježbi kod kuće za poboljšanje snage i pokretljivosti.

30 min | 25€ | 188,36kn

Kralja Zvonimira 125, Čepin ​

097 7250 033 ​

superiorcentar@gmail.com