Bobath koncept je pristup u neurološkoj rehabilitaciji koji se primjenjuje u procjeni i liječenju osoba s poremećajima funkcije, pokretanja i posturalne kontrole nakon neuroloških oštećenja (moždani udar, multipla skleroza, cerebralna paraliza, parkinsonova bolest, kraniocerebralne povrede, povrede leđne moždine i ostala oštećenja i bolesti neurološkog sustava).

Osnovu tretmana čini facilitacija normalnog pokreta i inhibicija abnormalnih obrazaca. Cilj primjene Bobath koncepta je potaknuti motoričko učenje za učinkovitu kontrolu pokreta u različitim okruženjima, poboljšavajući na taj način samostalnost i funkcioniranje. 

Kroz analizu normalnog pokreta i komponenti određene kompleksne aktivnosti fizioterapeut uočava pojavnost nesvrsishodnih pokreta, kompenzacija ili povećanog tonusa te iste aktivnosti nastoji inhibirati, a istodobno potaknuti aktivnost u željenom segmentu – facilitirati. To se postiže specifičnim vještinama rukovanja pacijentima kroz usmjeravanje pacijenata započinjanjem i izvršavanjem predviđenih zadataka. Neurološki sustav je tijekom cijelog života podložan promjenama u smislu učenja, razvoja, prilagodbe, a otkriveni su i mehanizmi ponovne uspostave određenih veza i mogućnosti reorganizacije sustava nakon oštećenja.

45 min | 30€ | 226,04kn

Kralja Zvonimira 125, Čepin ​

097 7250 033 ​

superiorcentar@gmail.com